Všechno co jste se báli zeptat o Public Relations

PR, PRtipy, Tisková zpráva, Tiskové sdělení, Základy

Mám posílanou tiskovou zprávu uzamknout na změny v dokumentu? #080

To, že posílat tiskové zprávy v PDF je největší nesmysl už snad víte. Řeč v onom tipu je i o tom, že někteří se při poslání zprávy v PDF vymlouvají, že to přece dělají proto, aby text nemohl nikdo měnit. A celé je to zásadní nepochopení těch nejzákladnějších věcí, které se práce s tiskovými zprávami týkají.

Trochu rozšířená varianta je ta, že někteří jedinci v PR agenturách dokonce proti změnám zamykají i Word – prý aby text nebylo možné měnit. Věru zvláštní nápad, protože když už nic jiného, tak stačí udělat kopii onoho dokumentu a v něm může kdokoliv měnit měnit. Nemluvě o tom, že novinář zcela určitě bude text z vaší tiskové zprávy měnit. Zejména proto, že málokdy bývá použitelná pro zveřejnění v novinách.

Pokud něco posíláte novinářům, tak to nejzásadnější je … pošlete jim to tak aby to mohli co nejsnáze používat. Což představuje buď Word nebo přímo text v těle e-mailu. Žádné šílené formátování, žádné vložené objekty, obrázky, fonty. A žádné zamykání a omezování. Čím více budete něco takového používat, tím více vás budou příjemci ignorovat. Dostávají záplavu tiskových zpráv a čím více jim komplikujete jejich zpracování, tím spíše vás prostě hodí na černou listinu.

TIP: Zkuste Co všechno by měla obsahovat tisková zpráva? Jak psát tiskovou zprávu? Najdete tam vlastně všechno potřebné co se tvorby i rozeslání tiskové zprávy týče