Všechno co jste se báli zeptat o Public Relations

PR, Základy

Když už graf, tak aby pořádně vypadal a hlavně skryl podstatu. Případ posunuté osy #009

Grafy? Grafy (a s nimi spojená čísla) jsou jednou z nejdůležitějších věcí pro tiskové zprávy a vůbec působení na média. Novináři čísla nejen milují, potřebují je pro to, aby něco mohli vydat. Pokud čísla doprovodíte grafy, je to ještě lepší. Pomůžete novináři, ulehčíte mu život, ukážete onu věc v ještě lepším světle, než jak to ve skutečnosti je. Můžete i odvést pozornost od případných nežádoucích věcí.

Jsem si dost jist, že se k otázce manipulativních grafů ještě #PRTIPY vrátí, protože dnešní příklad je jeden z mnoha. Můžete ho pojmenovat Případ posunuté osy.

Případ posunuté osy

Hezký graf, že? Bohuslav Sobotka, tedy spíš Úřad Vlády ho zveřejnil na @strakovka. A vypadá skvěle, že? Skoro jako kdyby oranžová vláda ztrojnásobila minimální mzdu!

Jasně, kdo by přece studoval tu nepodstatnou věc vlevo. Tam kde je uvedeno, že to není od nuly, ale od 7 700 do 10 200 Kč. A teď se tedy v rychlosti podívejme, jak vypadá realita:

Případ posunuté osy

V červnu 2021 se v tomto ohledu mimořádně vyznamenal SANEP. Následující graf se objevil ve Volební potenciály jednotlivých politických stran, hnutí a koaličních uskupení na Kurzy.cz