Všechno co jste se báli zeptat o Public Relations

PRtipy, Tisková zpráva, Základy

Co je to embargo na vydání zprávy a proč to nebude fungovat? #028

V předchozím #PRTIPu (Pitch na novináře, jak na to? Děsně cool text vám zavře dveře stejně jako špatné místo) bylo zmíněno Embargo a NDA (viz Co je to NDA?) jako jeden z typických důvodů, proč s vámi novinář vyběhne. včetně toho, že je tam použit odkaz na klasické a letité Death To The Embargo. Téma, ke kterému se vyplatí vrátit.

Embargo znamená, že zveřejnění získaných informací je podmíněno dodržením dohodnutého dne a hodiny. Do té doby si sice můžete vše připravovat, ale článek ani jakékoliv náznaky se zavážete nepustit do světa dřív, než jak jste se dohodli. Nejabsurdnější je, když někdo pošle tiskovou zprávu a do ní napíše, že je embargovaná. Na to rovnou zapomeňte, tisková zpráva je hromadné sdělení. Jakékoliv embargo v ní ukazuje, že nechápete PR ani novinařinu.

Embargo si můžete domluvit s konkrétním novinářem, ale musíte mu za to něco dát. To něco se zpravidla jmenuje exklusivita. Pokud se totéž budete pokoušet domluvit s více novináři současně, dříve nebo později na to dojedete. Všichni to zjistí a budete mít po důvěře. Důvěra a důvěryhodnost, stejně jako osobní kontakty a vztahy jsou to, co odliší mizerného píáristu od profesionála. Ale stejně tak novináře.

Embargo je věc, kterou vždy někdo poruší. Bude to pak hrát na omyl, nešťastnou náhodu, nebo se ta informace objeví někde jinde, než kam jste ji cíleně poskytli. Všichni ti kdo se snažili vaše embargo budou naštvaní. Někdo vydal zprávu, informace, článek, dříve než oni. Můžete “porušiteli” už příště neposlat nic, co je embargované, ale předem vám prozradím, že to nepomůže.

TIP: Jak se občas někde píše, embargo je dohoda, oboustranná dohoda. Pokud jednostranně rozešlete informace kterou embargujete, dohodu nemáte.

Embargo u něčeho co je bezvýznamné a ničem je taky jedna z těch nejvíce směšných věcí, kterou jako novinář od PR agentury i PR jednotlivců potkáte zcela běžně. Něco co chcete do určitého data udržet v tajnosti musí mít nějakou zásadní váhu, význam. Nejlépe ale uděláte pokud embargovanou věc nepustíte dřív do světa, než je vaše vysněné embargo.

Jestli si, po dočtení až sem, stále myslíte něco o nesmyslech a věříte v moc embarga? Tak vám nabídnu ještě další čtení, kdy snad pochopíte. Jestli ne, smůla.